Wednesday, July 23, 2014

of work

Berdasarkan rekod bekerja sebelum ini, frankly speaking, I hardly survived longer than 6 months in one organization. Reasons being: 
  1. I couldn't change my attitude of "cepat bosan"
  2. I am very keen and enthusiastic about learning and exploring new things in this globe
  3. I always seek for a better opportunity and offer

Surprisingly, the offer that I got from L*** which is in the last year has remain up to now as my recent job. I have to admit that to get this offer (in semi/government sector) ain't easy due to current issues; competitive and high unemployment rates/numbers of young graduates. Nevertheless, Alhamdulillah, I managed to get it after my second application. That's why I cakap tak mudah nak dapat juga sebenarnya. Since I've tried so hard to get this, I pasang niat and janji pada diri sendiri that I won't give up easily for whatever trials and tribulations that might come in the future. And all these "self-promise" happened before I met my husband. 

In the middle of "waiting period" tu la I kenal my husband. Mula kenal my husband tak plan pun nak kawen cepat. Tapi bila dah main dengan suratan jodoh dan ketentuan Allah s.w.t, siapa boleh lawan kan? We got married when I just started working with L***. And our first trial is being apart. Husband is working in Puncak Alam and I'm in Langkawi. 

Since I just started working, I didn't plan to quit even we're in LDM. And Alhamdulillah, I got a very great and understanding husband. I'm looking forward to gaining more experiences and benefits in L*** as I can foresee the growth potential in terms of career and individuality interest.

I would say that last year could be the best achievement in my career. I got acknowledgement and trust from my boss to send me out to Taipei, Taiwan for one international event. I am truly enjoying my job!





However, this year treats me pretty hard and it is quite challenging for me when my career has been a train wreck because of some stupid politics involving two power figures. It is HARD when I don't know how to play role in any dramas of office politics. Sigh. I can't find any good words to describe and explain how bad office politics could treat you so yeah, I should stop talking about it. 

My point is, I started losing hope and faith because of all s**ts I've mentioned above. And I can't wait to walk out from this institution regardless my "self-promise" that I've made earlier. Plus when I have one concrete reason (for myself) to leave; that I should follow and stay with husband! 

Tapi kelakarnya, marah-marah, give up bagai pun, I managed to stay here for more than one year! Well, another achievements. haha. 

Now, I am deciding to go with the flow. 

Tabah, sabar, usaha dan cekal pasti Allah s.w.t akan tolong. ;)

Sunday, July 20, 2014

SyuHanith Night Reception

Resepsi malam diadakan di lokasi yang sama dan duduk di atas pelamin yang sama jugak so, jimat kos. hahaha 

Konsepnya, kami buat sekali kedua-dua belah keluarga memandangkan both of us come from the same state. Cuma beza pada jemputan mengikut resepsi. Resepsi siang lebih kepada jemputan sanak saudara, orang kampung dan jiran tetangga. Sementara jemputan di sebelah malam pula terdiri daripada rakan-rakan pengantin dan juga sahabat handai kedua-dua belah keluarga. 

Tema untuk resepsi malam adalah black tie dress code, tapi pengantin lelaki pakai warna putih. ngee~ Niat asal, dress pengantin perempuan nak buat simple jenis sheath or mermaid style je. Lebih kurang macam Twilight wedding dress. Tapi my wedding planner suggested to wear trumpet wedding dress yang fitted through the body and flairs mid-thigh. And the best part was, dia siap bagi idea pakai birdcage veil style Kate Middleton! Apa lagi, terus ON la. hehe. 

















Having great friends around, live music band, cake and the fireworks really had made a beautiful and memorable night for me.. like a dream come true. :)

Friday, July 18, 2014

VIDEO: SyuHanith Day Reception

KLIK SINI!


Sebenarnya ada 3 video; Solemnization, Day & Night Reception. But out of three, yang ni yang paling puas hati. Lagi dua? In Sha Allah, kalau rajin akan dikongsi kelak. =D

Tapi kalau yang ini pun belum cukup OK untuk korang meaning kru videographer ni memang sucks.

Kbai.

Thursday, July 17, 2014

SyuHanith Day Reception

Location: Dewan Gemilang, Darulaman Golf & Country Club

Wedding Planner: Gen's Great Idea

Photographer: ArtoGroup

Untuk hari gemilang sebagai Raja dan Ratu sehari, nasib baik semuanya memuaskan hati. Alhamdulillah. 

Hiasan dewan, make-up were perfect!! Thumbs up to Gen's Great Idea team! 

Jadi, kepada bakal pengantin yang tinggal di sekitar Utara boleh la mempertimbangkan untuk melantik Gen's Great Idea sebagai wedding planner.  A bit info about Gen's Great Idea; diorang ni wedding planner yang sama kepada aktor Farid Kamil dan Diana Danielle semasa sesi resepsi di Jitra, Kedah dulu and of course few VIPs juga. Service diorang, kerja menjahit baju diorang memang bagus. They are indeed well worth the money!

Bersesuaian dengan gelaran Raja & Ratu sehari yang juga menjadi tema bagi resepsi siang, kami mengenakan busana pengantin berwarna kuning diraja. Maka, lengkaplah angan-angan nak jadi ratu sehari iolls. hahaha



















SyuHanith Solemnization

Tanggal 10 Ogos 2013 bersamaan 3 Syawal 1434 merupakan tarikh bersejarah dalam hidup aku. Seorang lelaki yang hadir tanpa diduga dalam hidup setahun sebelumnya, telah mengangkat darjat si pendosa ini di tempat tertinggi menjadikan aku sebagai seorang isteri. 

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar except, yeah, my make up was totally disaster! 

Majlis akad nikah telah berlangsung di Masjid Intan Syafinaz pada jam... oh, I can't remember at what time the event started because I am so pissed off with my make up!

Konsentrasi masa tu totally distracted dengan perasaan geram dan tak puas hati pada si juru solek. Sepatutnya dah boleh feel nak nangis ke apa tapi dah tak boleh. Jadinya, masa husband akad nikah pun tak dengar sebab fikiran dah ke lain. Sekarang menyesal sebab terlalu emo sangat masa tu. Auntie flow is just another excuse for being irrational and too emotional. 

Abah sebagai wali yang juga telah menikahkan aku. Alhamdulillah, I am so thankful that both of them done it so well! 

Aku sah menjadi isteri kepada Mohamad Hanis Bin Yahaya a.k.a Incik Pensyarah dengan sekali lafaz. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.. \(^_^)/

Sama macam masa bertunang dulu, dah ditetapkan tema bagi setiap majlis yang akan berlangsung. Those yang pernah baca my entry on the engagement day tahu tema majlis tunang adalah Princess. Jadi segala-galanya serba-serbi warna pink. 

Untuk majlis nikah pula, I've chosen Arabian theme. Serba putih dan berniqab. Dan kenapa yang marah sangat pasal make-up tu sebab juru solek boleh letak eye shadow tanpa tone color or teknik smokey eyes but instead dia letak setempek warna hitam yang secara langsung menampakkan rupa seperti mayat yang ber-roh. pfffft!

Dan gambar di bawah telah selamat diedit supaya tidak jelas kelihatan rupa buruk tu. tehee!